Kardiochirurgia dorosłychChirurgiczne leczenie rozwarstwienia aorty typu A z wszyciem protezy aorty wstępującej, wymianą łuku aorty i jednoczasową śródoperacyjną implantacją wewnątrznaczyniowej protezy aorty zstępującej - Brykczyński, Mirosław; Biskupski, Andrzej; Mokrzycki, Krzysztof; Waligórski, Szymon (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Rozwarstwienie aorty piersiowej obejmujące część wstępującą, łuk i część zstępującą (typ A wg Stanford) jest chorobą o bardzo poważnym rokowaniu. Dzięki szerszemu dostępowi do specjalistycznych badań diagnostycznych obserwujemy wzrost liczby operacji tego schorzenia. Klasyczne metody leczenia obejmują operacje dwuetapowe lub rozległe jednoetapowe zabiegi operacyjne. Po wprowadzeniu do terapii stentgraftów pojawiły się nowe możliwości mniej inwazyjnego leczenia chirurgicznego. W pracy przedstawiono przypadek 54-letniej chorej z rozwarstwieniem aorty typu A, u której planowo wykonano wymianę aorty wstępującej i łuku z równoczesną implantacją stentgraftu (Evita Open) do aorty zstępującej.