Kardiochirurgia dorosłychOcena wydolności układu oddechowego w obserwacji krótko- i długoterminowej u pacjentów po rewaskularyzacji mięśnia sercowego z krążeniem pozaustrojowym i bez krążenia pozaustrojowego - Rachwalik, Maciej; Pelczar, Marek; Goździk, Anna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
W celu oceny zmian wydolności układu oddechowego po różnych rodzajach chirurgicznej rewaskularyzacji mięśnia sercowego analizie poddano kilka parametrów oddechowych. Badanie przeprowadzono w dwóch grupach osób operowanych w Klinice Chirurgii Serca AM we Wrocławiu. Z badania wykluczono pacjentów z niską frakcją wyrzutową i rozpoznaną przewlekłą chorobą układu oddechowego. Grupa OPCAB (ang. Off Pump Coronary Artery Bypass – rewaskularyzacja serca bez użycia krążenia pozaustrojowego) składała się z 26 pacjentów operowanych bez krążenia pozaustrojowego, grupa CABG (ang. Coronary Artery Bypass Grafting) składała się z 30 pacjentów, u których wykonano rewaskularyzację z zastosowaniem krążenia pozaustrojowego. W badaniu pooperacyjnym wczesnym (w 5. dobie) i odległym (po 2,5 i 6 miesiącach) oceniano wyniki testów spirometrycznych. Zaburzenia wentylacji o charakterze restrykcyjnym obserwowano w obu grupach pacjentów. W pierwszym badaniu pooperacyjnym (5. doba) zmniejszyły się istotnie parametry FEV1 do 51,5% – gr. OPCAB i 49% – gr. CABG oraz VC do odpowiednio 51,2% – gr. OPCAB i 51% – gr. CABG. W pierwszej ocenie odległej przeprowadzonej po 2 miesiącach obserwowano stopniowy wzrost poszczególnych parametrów FEV1 w gr. OPCAB do 78,5%, a w gr. CABG do 73,8%. VC wzrosło w gr. OPCAB do 72,0% oraz w gr. CABG do 73,1%. W ostatnim badaniu (po 6 miesiącach) obserwowano niewielkie zaburzenia o charakterze restrykcyjnym wyrażone następującymi wartościami parametrów FEV1: gr. OPCAB – 81,4%; gr. CABG – 89,0% oraz VC odpowiednio gr. OPCAB – 78,2% i gr. CABG – 85,6%. Wnioski: Operacje wykonywane przez sternotomię pośrodkową generują zaburzenia wentylacji o charakterze restrykcyjnym. Nie wykazano, by krążenie pozaustrojowe stanowiło czynnik pogarszający pooperacyjną wydolność oddechową. Obserwowane zmiany mają tendencję do ustępowania w czasie. Jednocześnie wykazano liniową poprawę wydolności oddechowej. Po okresie 6 miesięcy wyniki testów spirometrycznych okazały się zbliżone do wartości przedoperacyjnych.