Badania kliniczne i doświadczalne w chorobach serca, płuc i naczyńZastosowanie statyn w leczeniu chorych z niewydolnością serca - Rozentryt, Piotr; Nowak, Jolanta; Poloński, Lech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
U chorych z niewydolnością serca podwyższonemu poziomowi cholesterolu towarzyszy zmniejszona śmiertelność. Nie rozstrzygnięto dotąd, czy niskie stężenie cholesterolu jest markerem czy mediatorem bardziej zaawansowanej niewydolności serca. Paradoks ten, nazywany odwróconą epidemiologią, nakazywał ostrożność w leczeniu hipolipemizującym tej grupy chorych. Pośród takich leków wiodącą rolę odgrywają statyny. Ich działanie, obniżające stężenie cholesterolu, jest tylko jednym, choć najbardziej zauważalnym z mechanizmów działania tych leków. W pracy omówiono mechanizmy działania statyn ze zwróceniem szczególnej uwagi na te spośród nich, które mogą korzystnie wpływać na procesy patofizjologiczne prowadzące do niewydolności serca. Przytoczono także dane epidemiologiczne dokumentujące wartość statyn w zapobieganiu rozwojowi, jak i w zmniejszaniu śmiertelności u chorych z niewydolnością serca.