Życie po zawale toczy się dalej… – opieka ambulatoryjna nad pacjentem po ostrym zespole wieńcowym - Główczyńska, Renata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Opieka nad pacjentem po ostrym zespole wieńcowym (OZW) stanowi wyzwanie dla wszystkich lekarzy. Celem leczenia pacjentów po OZW jest poprawa rokowania poprzez zapobieganie zawałom mięśnia sercowego i zgonom oraz zmniejszenie klinicznych objawów choroby wieńcowej. Leczenie koncentruje się na postępowaniu farmakologicznym i niefarmakologicznym.