Czy u pacjenta z chorobą serca ważna jest aktywność fizyczna? - Szmit, Sebastian; Filipiak, Krzysztof J. (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Przyczynę organicznej choroby serca stanowią najczęściej powikłania spowodowane nadciśnieniem tętniczym i chorobą wieńcową. Tolerancja wysiłku jest wykładnikiem zaawansowania choroby serca oraz jakości życia pacjenta. Wśród pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego wysoką wartość prognostyczną ma test wysiłkowy. Aktywność fizyczna pozytywnie moduluje klasyczne czynniki ryzyka chorób serca, takie jak nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemia i otyłość. Regularnie powtarzany wysiłek fizyczny nie tylko łagodzi objawy chorób serca, ale istotnie redukuje poziom śmiertelności. U podłoża pozytywnego wpływu aktywności fizycznej leży molekularne działanie przeciwzapalne, fibrynolityczne i antyarytmiczne.