Ostra zatorowość płucna – jak rozpoznawać, leczyć i skutecznie zapobiegać kolejnym epizodom? - Budaj, Anna M. (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Zatorowość płucna oraz zakrzepica żył głębokich to kliniczna manifestacja żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej. Ta jednostka chorobowa jest istotnym problemem zarówno oddziałów szpitalnych, jak i ambulatoriów. Postępowanie diagnostyczne przy podejrzeniu zatorowości płucnej zależy od stopnia prawdopodobieństwa choroby, a sposób leczenia pacjentów od jej klinicznej manifestacji. Konieczne jest podniesienie świadomości lekarzy oraz wzmożenie czujności podczas diagnostyki pacjentów z objawami, mogącymi sugerować żylną chorobę zakrzepowo-zatorową. Niniejsze opracowanie ma na celu przybliżenie zalecanych sposobów postępowania diagnostycznego oraz leczenia pacjentów z zatorowością płucną na podstawie obowiązujących wytycznych oraz wybranej literatury, dotyczącej omawianego tematu.