Przychodzi pacjent ze stymulatorem do lekarza – opieka ambulatoryjna nad osobami ze stałą stymulacją serca - Grabowski, Marcin; Steckiewicz, Roman (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Stała stymulacja serca jest powszechną metodą leczenia zaburzeń automatyzmu i przewodnictwa przedsionkowo-komorowego w mięśniu sercowym. Mimo że każdy pacjent z wszczepionym stymulatorem serca objęty jest stałą opieką w poradniach kontroli stymulatorów, lekarz w gabinecie zawsze powinien dokonać podstawowej oceny funkcjonowania układu stymulującego serce. Artykuł podsumowuje podstawowe informacje na temat opieki ambulatoryjnej nad pacjentem z wszczepionym układem stymulującym serce.