Zmiany w czynności śródbłonka naczyniowego u chorych kardiologicznych z upośledzoną tolerancją glukozy - Karolewska-Kuszej, Marzena; Drożdż, Jarosław (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Główną przyczynę chorobowości i zgonów u chorych kardiologicznych z upośledzoną tolerancją glukozy stanowią powikłania naczyniowe. Przez długi czas podkreślano, że są to powikłania późne i związane przede wszystkim z hiperglikemią. Ostatnie badania wykazują jednak, że zmiany strukturalne i czynnościowe obejmują cały układ naczyniowy i mogą się pojawić we wczesnym etapie zaburzeń glikemicznych, poprzedzając nawet nieprawidłową tolerancję glukozy.