Analiza stężenia wybranych nowych biomarkerów wczesnego etapu procesu miażdżycowego u dzieci i młodzieży z cukrzycą typu 1 - Głowińska-Olszewska, Barbara; Urban, Mirosława; Peczyńska, Jadwiga; Wojtkielewicz, Katarzyna; Koput, Alicja (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Ostatnio zaproponowano liczne nowe biomarkery, związane z aktualną teorią patogenezy miażdżycy, zgodnie z którą proces zapalny oraz upośledzona funkcja śródbłonka naczyniowego odgrywają główną rolę w początkowym etapie choroby. Zachowanie tych cząsteczek w cukrzycy typu 1 nie jest jeszcze znane. Cel pracy: Celem pracy była ocena wybranych nowych biomarkerów ryzyka miażdżycy u dzieci i młodzieży z cukrzycą typu 1. Materiał i metody: U 127 chorych dzieci i młodzieży (64 chłopców i 63 dziewczynek), w średnim wieku 14,9±3,1 roku (7–20 lat) oznaczono stężenie białka C-reaktywnego wysokiej czułości (ang. high–sensitivity CRP – hsCRP), adiponektyny, rozpuszczalnej molekuły adhezyjnej sICAM-1 oraz trombomoduliny. Grupę kontrolną stanowiło 52 (30 chłopców i 22 dziewczynki) zdrowych dzieci i młodzieży. Wyniki: Stwierdzono istotnie wyższe stężenie adiponektyny, rozpuszczalnej molekuły adhezyjnej sICAM-1 oraz rozpuszczalnej frakcji trombomoduliny (sTM) u dzieci z cukrzycą typu 1, a także wyższe stężenie hsCRP, bliskie istotności statystycznej. Dzieci z towarzyszącym nadciśnieniem tętniczym krwi lub otyłością oraz oboma czynnikami miały istotnie wyższe hsCRP w porównaniu z dziećmi zdrowymi i z cukrzycą, ale bez dodatkowych obciążeń. Nie zaobserwowano takich różnic dla pozostałych badanych parametrów. Stężenie adiponektyny było nieistotnie niższe u dzieci z otyłością i nadciśnieniem oraz powikłaniami mikronaczyniowymi. Wnioski: Dzieci i młodzież z cukrzycą typu 1 wykazują wyższe stężenie nowych biomarkerów związanych z wczesnymi etapami procesu miażdżycowego (hsCRP, adiponektyna, sICAM-1 oraz sTM). Wzrost stężenia hsCRP u dzieci i młodzieży z cukrzycą typu 1 i tradycyjnymi czynnikami ryzyka miażdżycy (otyłość, nadciśnienie) może wskazywać na istnienie stanu zapalnego w przebiegu rozwijającego się jednocześnie zespołu metabolicznego. Stwarza to większe zagrożenie rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego u tych pacjentów.