Analiza zakażeń układu moczowego u kobiet z cukrzycą ciężarnych - Rajewski, Paweł; Waleśkiewicz, Karolina; Rajewski, Piotr; Napiórkowska, Katarzyna (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Zakażenia dróg moczowych należą do najczęstszych zakażeń w ciąży. Usposabiają do tego zmiany fizjologiczne zachodzące w organizmie ciężarnych. W niniejszej pracy analizie poddano częstość występowania zakażeń układu moczowego u kobiet ciężarnych chorujących na cukrzycę ciążową. Wykazano, iż jest to schorzenie w istotny sposób wikłające przebieg ciąży, zwłaszcza u pacjentek chorujących na typ G1 cukrzycy niewymagający leczenia insuliną. Najczęstszym patogenem jest bakteria Escherichia coli, skutecznie leczona ampicyliną. Infekcje dróg moczowych ciężarnych nie mają natomiast wpływu na stan ogólny noworodka.