Leczenie dietetyczne otyłości w cukrzycy typu 2 - Ruxer, Jan (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Wiek XXI stanie się prawdopodobnie wiekiem epidemii otyłości. Próba walki z tym zjawiskiem najczęściej kończy się niepowodzeniem. Wielu spośród stosujących dietę traci na wadze, ale niewielu udaje się utrzymać zredukowaną masę ciała. Zalecana obecnie przez większość towarzystw naukowych dieta, pozwalająca na utrzymanie prawidłowej masy ciała, to tzw. dieta klasyczna. Rosną jednak wątpliwości co do jej efektywności i stopnia akceptowania przez pacjentów. Mając na uwadze niezwykle korzystny wpływ redukcji masy ciała na choroby cywilizacyjne, jakimi są cukrzyca typu 2 czy choroby sercowo-naczyniowe, wielu naukowców reprezentujących specjalności związane z tymi schorzeniami poszukuje nowych, dobrze tolerowanych, a przede wszystkim akceptowanych przez pacjentów reżimów dietetycznych. Obecnie ich wysiłki skupiają się na ocenie skuteczności diet eksperymentalnych, np. wysokobiałkowych czy wysokotłuszczowych.