Rola glimepirydu w terapii cukrzycy typu 2 z chorobą niedokrwienną serca - Kinalska, Ida; Siewko, Katarzyna (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Glimepiryd jest lekiem stosowanym w leczeniu cukrzycy typu 2. Wiele obserwacji klinicznych wskazuje, że powoduje on obniżenie stężenia HBA1C, zmniejszenie wskaźnika masy ciała, stwarza niewielkie ryzyko hipoglikemii i daje stosunkowo niski odsetek działań niepożądanych. Jest bezpieczny w leczeniu cukrzycy z chorobą niedokrwienną serca. Może być stosowany jako lek pierwszego rzutu u chorych na cukrzycę typu 2.