Rymonabant – czy już nowa grupa leków metabolicznych? - Kinalska, Ida; Siewko, Katarzyna (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Cukrzyca typu 2 jest często skojarzona z otyłością oraz innymi czynnikami ryzyka kardiometabolicznego – wzrostem obwodu talii, aterogennym profilem lipidowym. Leczenie hipoglikemizujące poprawia glikemię, lecz często prowadzi do nasilenia otyłości. Terapia cukrzycy typu 2 powinna prowadzić do osiągnięcia zalecanych wartości HbA1c oraz do redukcji masy ciała i poprawy profilu lipidowego. Rymonabant, selektywny (CB1) bloker reguluje centralnie i obwodowo nadaktywność systemu endokannabinoidowego poprzez redukcję masy ciała, zmniejszenie obwodu talii oraz obniżenie poziomu trójglicerydów i wzrost cholesterolu HDL i wydaje się być lekiem z wyboru do leczenia zespołu metabolicznego.