Terapia celowana Część I. Mechanizmy przesyłania sygnałów przy udziale receptorów o aktywności kinazy tyrozynowej - Wiczyńska, Beata; Rolski, Janusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Prawidłowe funkcjonowanie komórki jest uzależnione od ścisłej kontroli przekazywania informacji. W proces przenoszenia sygnałów zaangażowane są substancje sygnałowe (ligandy), takie jak czynniki wzrostu, cytokiny, hormony, które oddziałują na określone białka receptorowe, co rozpoczyna kaskadę reakcji, w wyniku których aktywowane są kolejne białka, tzw. przekaźniki 2. rzędu (ang. second-messengers), do momentu, aż sygnał zostanie przekazany do jądra komórkowego. W przekazywaniu sygnałów onkogennych zasadniczą rolę pełnią szlaki sygnałowe: Ras-Raf – kaskada kinaz MAP, fosfolipidów inozytolowych – kinaza 3 fosfatydyloinozytolu (PI3K) oraz kinazy białkowej C. Zaburzenia w szlakach sygnałowych komórki mogą prowadzić do rozwoju procesu nowotworowego przez promowanie niekontrolowanego wzrostu komórek, zdobycie przez nie zdolności do inwazji i tworzenia przerzutów, nasilenie procesów angiogenezy oraz blokowanie apoptozy.