Diagnostyka biologiczna i molekularna w nowotworach piersi Część I. Markery, genotypy i białkotypy - Ślubowski, Tadeusz; Ślubowska, Małgorzata; Kujawa, Marek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
W niniejszej pracy przedstawiono współczesny stan wiedzy na temat biologicznych metod diagnostycznych oraz znaczników jakościowych i ilościowych oznaczanych w komórkach nowotworowych lub płynach ustrojowych pacjentów z rakiem piersi. Zaprezentowano geny i odpowiadające im białka oraz substancje markerowe, oceniane za pomocą technik ilościowych, pozwalających na równoczesną ocenę tysięcy parametrów biologicznych i biochemicznych. Omówiono aberracje cyklu komórkowego, przeżywalności i wzrostu komórek, a także zmiany w apoptozie, adhezji, angiogenezie oraz nieprawidłowości ekspresji genowej. Tematyka pracy obejmuje także rolę procesów reparacyjnych DNA, amplifikację genów, utratę lub przełamanie chromosomów prowadzące do zwiększenia ryzyka zachorowania i/lub bardziej agresywnego przebiegu choroby. Zamieszczono również informacje o sygnalizacji wewnątrzkomórkowej odpowiedzialnej za wzrost, różnicowanie, przeżywalność oraz obumieranie komórek, jak również markerów osocza, takich jak białko CA15-3, antygen kanceroembrionalny (CEA) i cytokeratyny (TPA, TPS i Cyfra 21.1).