Diagnostyka biologiczna i molekularna w nowotworach piersi Część II. Profilowanie i obrazowanie procesów biologicznych - Ślubowski, Tadeusz; Ślubowska, Małgorzata; Kujawa, Marek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
W pracy przedstawiono molekularne techniki diagnostyczne, przyżyciowe obrazowanie procesów biologicznych oraz metody molekularno-obrazowe w raku piersi. Omówiono białkowe i genowe mapy molekularne służące do identyfikacji wczesnych stadiów nowotworów piersi, określania ich zaawansowania i leczenia celowanego na poziomie molekularnym. Zaprezentowano obrazowanie procesów biologicznych w realnym czasie, procesy fizjologiczne, takie jak przepływ krwi w tkance nowotworowej oraz metabolizm glukozy i utylizację tlenu, a także wzmocnienie sygnału, regulację cyklu komórkowego i oporność wielolekową. Autorzy opisali mapowanie przy pomocy znaczników emitujących sygnał charakterystyczny dla zmian złośliwych, mapowanie z użyciem znaczników molekularnych w połączeniu z tomografią pozytronową (ang. positron emission tomography – PET), emisji pojedynczego fotonu (ang. single photon emission computed tomography – SPECT), a także stosowanie substancji białkowych wykorzystywanych w rezonansie magnetycznym (ang. magnetic resonance imaging – MRI) do uwidaczniania powierzchni komórek, identyfikacji antygenów nowotworowych oraz białek apoptotycznych. Praca prezentuje również fotoobrazowanie wykonywane z zastosowaniem znaczników bioluminescencyjnych, fluoro- chromów bliskiej podczerwieni i fluorescencji białek o charakterze red-shift.