Prawo chorego do opieki duszpasterskiej podczas pobytu w szpitalu - Wroński, Konrad (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Jednym z podstawowych praw pacjenta jest prawo do opieki duszpasterskiej podczas pobytu w szpitalu. Kierownicy placówek medycznych mają prawny obowiązek zapewnienia chorym wykonywania praktyk religijnych i kontaktu z przedstawicielami swojego wyznania na terenie szpitala. W niniejszym artykule przedstawiono prawne aspekty związane z opieką duszpasterską chorych przebywających w szpitalu.