Od wydawcy - Michalak, Janusz; Łukomski, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Redaktor naczelny Menedżera Zdrowia zastanawia się, ile jeszcze trzeba strajków lekarzy, aby przekonać rządzących, że okupowane przez stare, zbiurokratyzowane struktury jednostki nie mają racji bytu? Jacek Łukomski stwierdza, że na podstawie dotychczasowej współpracy świadczeniodawców z NFZ można stwierdzić, że praktycznie każda zmiana proponowana przez płatnika oznacza pogorszenie sytuacji szpitali. Tak jest i dzisiaj – wycena punktowa procedur jest zdecydowanie niższa. W obrębie tej samej grupy koszty wykonania procedury mogą być przy takim samym poziomie finansowania bardzo różne. Grozi to tym, iż szpitale będą odsyłały pacjentów, których koszty leczenia będą drastycznie przekraczać stawkę przewidzianą przez NFZ.