Świeża krew (Menedżer Zdrowia, 2007)
Postulujemy wymianę kadr zarządzających systemem ochrony zdrowia. Tylko wymiana obecnych – wciąż tych samych – pretorianów systemu stworzy szansę na pojawienie się świeżych idei i pomysłów, oraz implantację wypracowanych na świecie sposobów zarządzania służbą zdrowia. Obecni kreatorzy kolejnych – nieco wypłowiałych – wizji reform bronią się, twierdząc, że zarządzanie upolitycznionym systemem wymaga partyjnego poparcia. Paradoks polega na tym, że mamy rezerwuar kadr, które mogłyby zastąpić pretorianów systemu. To ok. 5 tys. osób zatrudnionych w firmach farmaceutycznych, kilkaset osób, które skończyły MBA oraz menedżerowie zatrudnieni w ponad 50 szpitalach przekształconych w spółki prawa handlowego.