Nie wylewajmy dziecka z kąpielą - Murkowski, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2007)
Maciej Murkowski przypomina, że podczas gdy na świecie przyjmuje się, iż na każdy milion obywateli powinno przypadać minimalnie ok. 60 łóżek leczenia oparzeń, w Polsce w zakresie specjalistycznego leczenia oparzeń mamy zaledwie 104 łóżka. W ten sposób zapewniamy zaledwie 5-procentowe minimum łóżek potrzebnych do leczenia pacjentów, którzy ulegli oparzeniom. Wyprzedzają nas wszystkie kraje Unii Europejskiej, a nawet Białoruś. To kolejny przyczynek do rozważań nad kształtem sieci szpitali zaproponowanym przez resort zdrowia, na temat którego ukazało się ostatnio wiele krytycznych opinii, które należy brać pod uwagę nawet w czasie przedwyborczego interregnum.