Walka o byt - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Firmy abonamentowe to sprytny wynalazek dla krajów postkomunistycznych. Najlepiej świadczy o tym fakt, że nigdzie poza dawnym blokiem wschodnim nie istnieją. Dlatego wieszczymy zmierzch ery tej formy lecznictwa. W krajach cywilizowanych istnieją firmy sieciowe, jednak ich najpotężniejszymi udziałowcami są firmy ubezpieczeniowe. Dlatego eksperci nie zostawiają złudzeń: firmy abonamentowe są substytutem ochrony zdrowia. Mało tego, działają na pograniczu prawa. Gdy rozwiną się ubezpieczenia zdrowotne, zostaną wchłonięte albo przekształcone. Dlaczego? Bo – jak mawiał klasyk – są ni pies ni wydra, nie oferują leczenia we własnych szpitalach oraz nie ubezpieczają od ryzyka zachorowania na dowolną z chorób. Niektórzy specjaliści są jeszcze bardziej bezwzględni – twierdzą, że powstały wyłącznie po to, żeby zostać z zyskiem sprzedane firmom ubezpieczeniowym.