Ryzyko na sprzedaż. Rozmowa z Romualdem Hollym - Wawrzyniak, Małgorzata (Menedżer Zdrowia, 2007)
W redakcyjnej rozmowie (s. 38), prof. Romuald Holly, wbrew powszechnym opiniom twierdzi, że firmy abonamentowe są obecnie najbardziej prognozowalnymi wykonawcami usług zdrowotnych, za które już wkrótce płacić im będziemy za pośrednictwem towarzystw ubezpieczeniowych. Dlatego nie opłaca się ich niszczyć. Zarazem Holly stwierdza, że w najbliższej przyszłości towarzystwa ubezpieczeniowe przejmą firmy abonamentowe wraz z dobrodziejstwem inwentarza , który jest najbardziej łakomym kąskiem na rynku prywatnych usług medycznych.