Jakość to pieniądz - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Przypominamy, że konkurencja blisko 12 tys. prywatnych placówek medycznych (w tym 69 szpitali), działających w Polsce, wymusza na właścicielach konieczność stałego monitorowania i podnoszenia jakości obsługi pacjentów. Jak wykazali w książce Karen Eland i Keith Bailey, dwoje amerykańskich analityków rynku obsługi klienta, pacjenci są gotowi zapłacić nawet 10 proc. więcej za usługę medyczną, gdy towarzyszy jej lepsza obsługa. Dlatego warto, aby nzoz-y zaczęły korzystać z usług firm zajmujących się szkoleniami (a także szczegółowymi analizami zachowania personelu firm medycznych, w końcowym efekcie budującego opinię o klinice).