Epidemia ślepoty. Rozmowa z Andrzejem Stankiewiczem - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
W rozmowie redakcyjnej prof. Andrzej Stankiewicz, prezes Zarządu Stowarzyszenia Zwyrodnienia Plamki związanego z Wiekiem AMD, przedstawia problem wszechogarniającej ślepoty, która jest efektem zmian cywilizacyjnych. Zwraca zarazem uwagę, że nasi rodacy o oczy w ogóle nie dbają. Potwierdzają to zeszłoroczne badania, w których zadano pytanie: czego najbardziej się obawiasz? 60 proc. respondentów odpowiedziało, że utraty wzroku i ślepoty. Gdy jednak zadano pytanie o działania profilaktyczne – stosowanie suplementów diety, badania diagnostyczne czy terapeutyczne, to większość odpowiedziała, że nie robi nic. W efekcie dzisiaj już milion Polaków nie widzi, a rocznie traci wzrok 20 tys. osób. Dlatego konieczne jest wprowadzenie programów profilaktycznych, które uratują rodaków przed tą groźną epidemię.