Najlepszy uczeń Balcerowicza - Osiecki, Jan; Lipiec, Wiktoria (Menedżer Zdrowia, 2007)
Opisujemy sylwetkę jednego z najbardziej kontrowersyjnych szefów NFZ. Przypominamy zarazem, że PiS ma haka na Millera. Niemal równo rok temu Andrzej Sośnierz złożył doniesienie do prokuratury na Millera, twierdząc, że przez niego Fundusz stracił 2 mln zł. Platformie Obywatelskiej nie przeszkadza to w typowaniu byłego specjalisty ds. obróbki skrawaniem na ministra zdrowia. Problemem może być jego ścisły umysł. Miller to typowy technokrata. Ma uczucia, ale je starannie skrywa przed innymi ludźmi. Lubi narzucać swoją wolę, a wielu pracowników NFZ zapamiętało go jako dyktatora, który nie umiał lub nie chciał dyskutować ze swoim zespołem. Sprzeczności ujawniają się, gdy zapytać o opinię najbliższych współpracowników – wszyscy mówią o nim w superlatywach.