Informacje cenne jak złoto - Maj, Miroslaw (Menedżer Zdrowia, 2007)
Wszechogarniająca komputeryzacja powoduje, że coraz łatwiejsza staje się kradzież i wykorzystanie danych medycznych. Ostatnio w USA skradziono 1,8 mln rekordów, których wartość wyceniono na 367 mln dolarów. Dlatego przypominamy o konieczności ochrony danych pacjentów. O wartości tych danych najlepiej świadczy fakt, że w Polsce pojawiły się trojany – wirusy szpiegujące komputery lekarzy. Z tak pozyskanych informacji mogą skorzystać nie tylko ubezpieczyciele, ale i pospolici złodzieje, którzy z wysokości rachunków za leczenie mogą wnioskować o statusie majątkowym pacjenta. Niedawny przypadek kradzieży laptopa jednemu z lekarzy Centrum Zdrowia Dziecka uświadomił, jak poważne mogą być skutki nieodpowiedniej ochrony danych.