Kopia Kowalskiego - Strzesak, Erwin (Menedżer Zdrowia, 2007)
Przestrzegamy przed ryzykiem zwiększania się możliwości nieuprawnionego dostępu do wrażliwych danych osobowo-medycznych. Niewłaściwy proces udostępniania dokumentacji medycznej może spowodować wyciek informacji o charakterze finansowym, np. o wysokości składki na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Co gorsze – Trybunał Konstytucyjny dopatrzył się niezgodności zapisów ministerialnego rozporządzenia o dokumentacji medycznej z art. 92 ust 1. Konstytucji. Świadczy to o jakości prawa tworzonego w resorcie zdrowia