Nasz człowiek w Brukseli. Rozmowa z Andrzejem Rysiem - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Andrzej Ryś, były wiceminister zdrowia, obecnie dyrektor w Departamencie Zdrowia Publicznego, Dyrekcji Generalnej Zdrowia i Ochrony Konsumentów Komisji Europejskiej opisuje polski system ochrony zdrowia widziany z Brukseli. Zwraca m.in. uwagę, że podlega on ciągłym zmianom, ale takie zamiany zachodzą we wszystkich krajach członkowskich. Oczywiście, w szczególny sposób dotyczy to dawnych krajów komunistycznych. Dynamika reform na Węgrzech, w Czechach czy w Polsce jest różna, ale problematyka jest podobna. Przypomina także szefom placówek, że w niedostateczny sposób wykorzystujemy fundusze oferowane przez Unię Europejską.