Salowa z outsourcingu - Pytlak, Anna (Menedżer Zdrowia, 2007)
Opisujemy wady i zalety outsourcingu usług czystościowych w szpitalach. Nikt dokładnie nie wie, ile szpitali korzysta z zewnętrznych firm oferujących sprzątanie, ale specjaliści od outsourcingu oceniają, że może to być 30–50 proc. placówek. Oferta firm zapewniających czystość jest coraz bardziej konkurencyjna, bo na rynku działa blisko 11 tys. podmiotów. Nie należy się zatem dziwić, że dyrektorzy szpitali coraz częściej dają się skusić, bo ceny usług spadają, a oszczędności wynikające z wynajmu firmy zewnętrznej sięgają 20–30 proc. kosztów sprzątania. Przypominamy jednak, że outsourcing nie zawsze wiąże się z oszczędnościami. Źle skonstruowana umowa spowodowała, że szpital w Legnicy stracił w ciągu pół roku 300 tys. zł