Grad pieniędzy - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2007)
Michał Kamiński zadaje pytanie: Jak to możliwe, że przy tak dużych funduszach, spływających do NFZ, jest coraz gorzej? Jak widać, nie ma jednak rzeczy niemożliwych. Minister zdrowia wraz z premierem obliczają, jak duże będą nakłady na ochronę zdrowia w przyszłych latach. NFZ wprowadza zaś system wzorowany na brytyjskim HRG ( Healthcare Resource Groups ), którego idea nie jest zła, bo opiera się na jednolitym pod względem kosztowym grupowaniu świadczeń medycznych. Przygotowano go jednak w pośpiechu, bez wyceny kosztów usług medycznych.