Socjaliści czy liberałowie - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2007)
Szef OZZL przypomina, że organizacja jest najpierw związkiem zawodowym, dopiero później ciałem opiniotwórczym. Jeśli rządzący nie zechcą skorzystać z naszych rad i będą upierać się przy zachowaniu obecnego systemu ochrony zdrowia, zetatyzowanego i ściśle, centralnie regulowanego, to my będziemy się bronić przed wyzyskiem – każdym sposobem dostępnym związkom zawodowym. Nie będzie to jednak nasz wybór, ale sytuacja przymusowa. Kim zatem jesteśmy? Liberałami z wyboru, socjalistami z przymusu.