Rozpoznanie nadciśnienia tętniczego - Siński, Maciej; Lewandowski, Jacek (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Nadciśnienie tętnicze zajmuje pierwsze miejsce wśród przyczyn zgonów na świecie, dlatego tak ważne jest jego właściwe rozpoznanie i leczenie. Zalecenia ESH/ESC z 2007 r. nie zmieniły wcześniej obowiązującej klasyfikacji nadciśnienia tętniczego, położyły natomiast większy nacisk na bardzo istotny dla decyzji o rozpoznaniu nadciśnienia tętniczego element, jakim jest ocena ryzyka sercowo-naczyniowego. Według aktualnych wytycznych można bowiem uznać wartości ciśnienia tętniczego za nieprawidłowe, mimo iż nie mieszczą się one w klasyfikacji nadciśnienia tętniczego, pod warunkiem że dotyczą pacjenta o odpowiednio wysokim ryzyku sercowo-naczyniowym. Autorzy zaleceń za podstawowy element w rozpoznaniu nadciśnienia tętniczego uznali pomiar ciśnienia z zastosowaniem manometru rtęciowego lub sprężynowego, urządzenia oscylometrycznego automatycznego lub półautomatycznego.