Nadciśnienie tętnicze u kobiet ciężarnych - Gryglas, Piotr (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Nadciśnienie tętnicze u kobiet ciężarnych stanowi istotną przyczynę chorobowości i umieralności matek, płodów i noworodków. W artykule omówiono problemy związane z rozpoznawaniem i leczeniem nadciśnienia u kobiet ciężarnych, ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych zaleceń Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczących leczenia nadciśnienia tętniczego.