Trudności diagnostyczne i odrębności farmakoterapii chorób układu krążenia u osób w podeszłym wieku - Gryglewska, Barbara (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Na podstawie aktualnych wytycznych oraz piśmiennictwa w artykule zestawiono dane dotyczące odrębności postępowania diagnostycznego i zasad leczenia nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, niewydolności serca oraz wybranych zaburzeń rytmu i wad serca u chorych w starszych wieku. Diagnostyka chorób układu krążenia jest u osób starszych znacznie utrudniona, ze względu na nietypowy obraz kliniczny oraz interakcje między zmianami zależnymi od procesu starzenia i patofizjologicznymi mechanizmami chorób. Zasady leczenia oparte na wytycznych towarzystw naukowych nie różnią się od tych dla osób młodszych. Trzeba jednak pamiętać o zwiększonej z wiekiem wrażliwości na leki i konieczności modyfikacji dawek. Dotychczasowe badania u ludzi starych potwierdzają korzyści z leczenia inwazyjnego choroby niedokrwiennej serca i wad serca.