Świerzb – częsta dermatoza, niełatwe rozpoznanie - Żelazny, Izabela; Nowicki, Roman; Sobjanek, Michał (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Świerzb to częsta infekcja powodowana przez pasożyta zewnętrznego, roztocze Sarcoptes scabiei. Jest chorobą ludzi ze wszystkich grup wiekowych, niezależną od ich statusu socjoekonomicznego. Objawia się zwykle grudkową, bardzo swędzącą wysypką w przestrzeniach międzypalcowych i na powierzchniach zgięciowych. Chociaż globalne rozpowszechnienie tej infestacji nie jest znane, szacuje się, że mimo możliwości efektywnego leczenia, na świecie żyje ponad 300 mln osób zakażonych. Również w Polsce rośnie liczba pacjentów chorujących na świerzb. Problem epidemiologiczny stanowi zwłaszcza tzw. świerzb czystych. Ostatnio zaczęto doceniać rolę tego pasożyta w powstawaniu posocznicy i powikłań poinfekcyjnych. Niniejszy artykuł stanowi podsumowanie wiedzy na temat świerzbu i dostępnych metod leczenia.