Grypa - Batura-Gabryel, Halina; Brajer, Beata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Grypa jest bardzo ważną epidemiologicznie chorobą wirusową dróg oddechowych, rzadziej płuc. W ciągu roku zapada na nią 5–15% populacji (wg WHO 330–990 mln ludzi na całym świecie), a ok. 1 mln umiera. Grypa generuje znaczne koszty bezpośrednie i pośrednie, np. w USA, w zależności od sezonu, sięgają one 76–167 mld dolarów. Szczególnie zagrożone wystąpieniem grypy i jej często groźnymi powikłaniami są osoby należące do grup ryzyka, do których zalicza się przede wszystkim małe dzieci i osoby starsze oraz osoby obciążone innymi dolegliwościami, np. przewlekłymi chorobami płuc, cukrzycą, rakiem, chorobami nerek i wątroby. W artykule przedstawiono epidemiologię, etiologię, grupy ryzyka zachorowania, objawy i współczesne sposoby leczenia tej choroby. Zwrócono uwagę na szczepienia przeciw grypie jako podstawową metodę profilaktyki i kontroli.