Artykuł oryginalnyPsychologiczne i społeczne problemy chorych z przewlekłą niewydolnością żylną i owrzodzeniem - Szewczyk, Maria T.; Rogala, Joanna; Cwajda, Justyna; Cierzniakowska, Katarzyna; Jawień, Arkadiusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Celem pracy była ocena problemów natury psychicznej i społecznej chorych z objawami skórnymi przewlekłej niewydolności żylnej. Badania prowadzono w 2006 r. w Katedrze i Klinice Chirurgii Ogólnej Wojewódzkiego Szpitala im. dr. J. Biziela w Bydgoszczy. Objęto nimi 50 chorych w wieku 40–80 lat z objawami skórnymi w przebiegu przewlekłej niewydolności żylnej (PNŻ) – faza C 4 –C 6 klasyfikacji klinicznej CEAP. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, a jako narzędzie badawcze wykorzystano kwestionariusz ankiety, przygotowany do niniejszego badania. Zaobserwowano zależności znamienne statystycznie i wpływ PNŻ na realizację dotychczasowych obowiązków i wykonywanie pracy u osób aktywnych zawodowo (p<0,05), zachowania związane z ukrywaniem objawów choroby u osób odczuwających zakłopotanie ich obecnością (p<0,02) oraz na przekonania respondentów o wpływie choroby na opinie innych ludzi u osób odczuwających obojętność lub brak akceptacji ze strony otoczenia (p<0,05). Obecność choroby przewlekłej i towarzyszących jej widocznych zmian skórnych znacząco wpływała na funkcjonowanie psychospołeczne chorych, przyczyniała się do ograniczenia kontaktów społecznych i pogorszenia sytuacji socjalno-bytowej.