Opis przypadkuKiła – problem XXI wieku - Karlińska-Jachowska, Marlena; Chmielnicki, Paweł; Dziankowska-Bartkowiak, Bożena; Waszczykowska, Elżbieta; Torzecka, Jolanta Dorota (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
W ostatnich latach wyraźnie zwiększa się liczba zachorowań na choroby przenoszone drogą płciową, m.in. kiłę. Prawdopodobnie wiąże się to ze wzrastającą migracją ludności, ryzykownymi zachowaniami seksualnymi młodych osób. W pracy przedstawiono 3 przypadki drugorzędowej kiły nawrotowej, charakteryzujące się bogatą symptomatologią, początkowo błędnie diagnozowane przez lekarzy poz. Ze względu na obecność nietypowych objawów pierwotnych w obrębie warg, rozpoznawana była opryszczka czy rak kolczystokomórkowy. Opóźnienie w ustaleniu właściwego rozpoznania i wdrożenia swoistego leczenia spowodowało ujawnienie się jednocześnie, rzadko obecnie spotykanych, tak wielu objawów drugorzędowej kiły nawrotowej. Podawane przez pacjentów w wywiadzie liczne kontakty płciowe, w tym homoseksualne, skłoniły do przeprowadzenia badań w kierunku zakażenia wirusem HIV. U 1 z pacjentów wykazano obecność przeciwciał anty-HIV. Powyższe przypadki autorzy prezentują do celów dydaktycznych. Słowa kluczowe: drugorzędowa kiła nawrotowa, epidemiologia, objawy kliniczne, zakażenie HIV