Opis przypadkuNietypowa manifestacja skórna zespołu Sweeta - Obtułowicz, Aleksander; Sułowicz, Joanna; Jaworek, Andrzej; Wojas-Pelc, Anna; Stompór, Tomasz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
W 1986 r. Su oraz Liu zaproponowali po 2 duże i małe kryteria diagnostyczne zespołu Sweeta. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek tej choroby, manifestujący się wystąpieniem płaskich guzów bez tendencji do rozpadu oraz licznych wykwitów krostkowych, zlokalizowanych na skórze twarzy. Zmiany te pojawiły się u pacjenta po kilkudniowej terapii azatiopryną. Lek ten zlecił nefrolog, jako leczenie objawów zespołu nerczycowego o niejasnym podłożu, utrzymujących się od ponad roku. Chorego od 30 lat leczono (głównie chirurgicznie) z powodu nawracającej przetoki okołoodbytniczej. W związku z wieloletnim stanem zapalnym w tej okolicy, za prawdopodobną przyczynę uszkodzenia nerek przyjęto amyloidozę wtórną typu AA (mimo że badanie histopatologiczne wycinka z dziąsła nie ujawniło obecności amyloidu; biopsji nerki nie wykonywano z uwagi na zły stan pacjenta i cechy zaawansowanej niewydolności nerek). Podczas przyjęcia do Kliniki Nefrologii chory był osłabiony, bez gorączki i dolegliwości stawowych. W badaniu fizykalnym stwierdzono nieznacznie powiększone węzły chłonne na szyi. W badaniach dodatkowych stwierdzono OB 78/86 mm, leukocytozę 19 tys./1 mm 3 ; z neutrofilią 70,2%, hipoproteinemię ze wzrostem frakcji α1-globulin, α 2-globulin, β-globulin, γ-globulin. Obniżona wartość klirensu kreatyniny potwierdziła znaczne zaawansowanie niewydolności nerek. W badaniu histopatologicznym zmian ze skóry stwierdzono obfite nacieki z neutrofilów, bez cech zapalenia naczyń. Po leczeniu prednizonem w dawce początkowej 50 mg uzyskano stopniową resorpcję zmian skórnych. Wydaje się, że przedstawiony przypadek zespołu Sweeta o nietypowym przebiegu jest skórną manifestacją przewlekłego procesu zapalnego, wtórnego do obecności nawracających przetok okołoobytniczych, które doprowadziły do rozwoju objawowej amyloidozy z następową schyłkową niewydolnością nerek.