Statyny – nadzieja na skuteczne leczenie endometriozy? - Szyłło, Krzysztof; Górski, Jarosław; Kulig, Bartosz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Endometrioza opisywana jest jako obecność tkanki endometrialnej (nabłonka gruczołowego i zrębu) poza jamą macicy. Występuje u 10–15% kobiet w wieku rozrodczym, a w grupie kobiet leczonych z powodu niepłodności częstość jej występowania wzrasta do 50–60%. Główne dolegliwości związane z endometriozą to przewlekłe bóle w miednicy mniejszej niemające związku z miesiączką, bolesne miesiączki, bolesne współżycie. Choroba ta znacznie pogarsza komfort życia fizycznego i psychicznego. Złożona i niejasna do końca etiologia endometriozy wpływa również na trudności terapeutyczne. W artykule przedstawiono przegląd dostępnego piśmiennictwa na temat prób zastosowania statyn w leczeniu tej choroby. Nadzieja związana z wykorzystaniem statyn w terapii endometriozy jest o tyle ważna, że żaden z dotychczas stosowanych preparatów nie spełnił pokładanych w nim oczekiwań. Statyny skutecznie hamują proliferację komórek zrębu ludzkiego endometrium i nowotworzenie naczyń krwionośnych w badanych grupach, w sposób zależny od stężenia. Wyniki uzyskane w zależności od stosowanej dawki statyn i drogi podania leku (doustnie czy podskórnie) stwarzają nowe możliwości w leczeniu endometriozy. Statyny dają mało objawów ubocznych, a dodatkowo nie wpływają na płodność, co ma znaczenie przy planowaniu ciąży u kobiet cierpiących dodatkowo z powodu niepłodności. Dotychczas przeprowadzono nieliczne badania, ale ich wyniki są obiecujące i stwarzają nowe perspektywy terapeutyczne. Wymaga to potwierdzenia w badaniach przeprowadzonych z udziałem ludzi.