Ocena ekspresji genów z grupy HOXA w endometrium kobiet z endometriozą - Szczepańska, Małgorzata; Wirstlein, Przemysław; Skrzypczak, Jana (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Przyczyna niepłodności u kobiet z endometriozą nie została do końca wyjaśniona. Geny HOXA-10 i HOXA-11 są członkami podklasy genów homeobox. Ich ekspresja w gruczołach oraz podścielisku endometrium jest obserwowana w ciągu całego cyklu, natężenie ekspresji wzrasta maksymalnie w okresie okna implantacyjnego. Cel pracy: Celem pracy była odpowiedź na pytanie, czy zaburzona ekspresja genów z rodziny HOXA jako markera receptywności w endometrium może mieć znaczenie w etiopatogenezie niepłodności u kobiet z endometriozą. Materiał i metody: Materiał biologiczny stanowiło endometrium uzyskane od 13 chorych z endometriozą, 10 pacjentek z niepłodnością idiopatyczną oraz 17 kobiet z grupy kontrolnej. Wszystkie pacjentki były operowane w okresie tzw. okna implantacyjnego, tzn. 7–9 dni po owulacji. Biopsje endometrium wykonywano za pomocą pipelli lub podczas zabiegu histeroskopii. Ekspresję poszczególnych genów oznaczono przy użyciu metody PCR z użyciem odwrotnej transkryptazy (ang. reverse transcriptase-polymerase chain reaction – RT-PCR). Wyniki: W endometrium kobiet z endometriozą stwierdzono niższą ekspresję genów HOXA-10 i HOXA-11 zarówno w stosunku do kobiet z grupy kontrolnej, jak i pacjentek z niepłodnością idiopatyczną. Uzyskane wartości nie były jednak statystycznie znamienne. Wykazano obecność istotnych statystycznie, dodatnich (p<0,0001) korelacji między ekspresją HOXA-10 i HOXA-11 we wszystkich analizowanych grupach. Wnioski: Zaburzona ekspresja genów HOXA-10 i HOXA-11 w postaci braku wzrostu ekspresji w środkowej fazie lutealnej u kobiet z endometriozą może być jednym z czynników etiologicznych niepłodności w tej grupie kobiet.