Otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze a ryzyko raka błony śluzowej trzonu macicy - Sobczuk, Anna; Wrona, Marcin; Sobotkowski, Janusz; Szymczak, Wiesław; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Cel pracy: Celem badania była ocena częstości występowania otyłości, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego u kobiet z rakiem błony śluzowej trzonu macicy oraz u kobiet bez tej patologii. Porównywano również masę ciała w młodości, przyrost masy ciała w ciągu ostatnich 10 lat, aktualną wagę i wzrost u kobiet z rakiem endometrium i bez nowotworu. Materiały i metody: Badaną populację kobiet podzielono na dwie grupy. Pierwszą stanowiło 125 pacjentek w wieku 41–83 lat (średnio 61,5 roku) z potwierdzonym w histopatologicznym badaniu pooperacyjnym rakiem błony śluzowej trzonu macicy, drugą – 135 pacjentek w wieku 45–84 lat (średnio 55,3 roku), hospitalizowanych z powodu krwawień z dróg rodnych, z zachowanym narządem rodnym, po wykluczeniu zmian rozrostowych i raka endometrium (grupa kontrolna). Wyniki: Średnia wartość wskaźnika masy ciała (ang. body mass index – BMI) (kg/m2) była istotnie wyższa w grupie pacjentek z rakiem endometrium w porównaniu z kobietami bez nowotworu (29,2 vs 27,6; p<0,05). Kobiety z nowotworem miały również istotnie wyższą średnią masę ciała (kg) (75,1 vs 71,6; p<0,05). Badane grupy nie różniły się pod względem aktualnego wzrostu oraz masy ciała w wieku 25 lat. Zwiększenie wagi w ciągu ostatnich 10 lat podawały znacząco częściej pacjentki z rakiem endometrium, również średnia wartość przyrostu masy ciała była wyższa w tej grupie kobiet (p<0,001). Nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, choroba niedokrwienna serca występowały istotnie częściej w grupie z rakiem trzonu macicy. Wnioski: Otyłość, przyrost masy ciała w okresie okołomenopauzalnym, nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca występują istotnie częściej u kobiet z rakiem endometrium i związane są z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka błony śluzowej trzonu macicy. Redukcja masy ciała (racjonalna dieta, zwiększona aktywność fizyczna), leczenie współistniejącej cukrzycy i nadciśnienia tętniczego u kobiet w okresie okołomenopauzalnym i pomenopauzalnym wydają się mieć kluczowe znaczenie w prewencji pierwotnej raka endometrium.