Analiza stężenia miedzi we włosach kobiet w okresie okołomenopauzalnym - Wlaźlak, Edyta; Dunicz-Sokolowska, Aldona; Radomska, Krystyna; Stetkiewicz, Tomasz; Surkont, Grzegorz; Graczyk, Alfreda (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Analiza składu chemicznego pierwiastków we włosach wydaje się być obiecującą metodą diagnostyki wstępnej. Miedź odgrywa istotną rolę w procesach życiowych. Cel pracy: Celem pracy było określenie stężenia miedzi we włosach kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Materiał i metody: W pracy przeanalizowano wyniki stężenia miedzi we włosach 258 polskich kobiet w wieku 42–58 lat. Wyniki: Analiza tendencji wiekowych wskazuje na lekki spadek stężeń miedzi we włosach z wiekiem badanych kobiet. Wnioski: 1. Stężenia miedzi we włosach przebadanej grupy kobiet będących w okresie okołomenopauzalnym obniżają się wraz z wiekiem. 2. Przeprowadzone analizy statystyczne wykazują możliwość występowania niedoboru miedzi u stosunkowo dużej części populacji kobiet w okresie okołomenopauzalnym i pomenopauzalnym