Fitoestrogeny w zapobieganiu osteoporozie - Kwiatkowska, Edyta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Żywność pochodzenia roślinnego oprócz odżywczych składników zawiera również wiele cennych składników nieodżywczych, które mogą działać profilaktycznie oraz leczniczo w różnych chorobach. Rośliny jako drugorzędne metabolity produkują tysiące związków fenolowych. Stanowią one ważną grupę antyoksydantów oraz związków nazywanych estrogenami roślinnymi, występujących w żywności pochodzenia roślinnego. Niewątpliwie na szczególną uwagę zasługują fitoestrogeny, które mogą zapobiegać powstawaniu osteoporozy. Jak wskazują badania naukowe, fitoestrogeny, a szczególnie izoflawony, takie jak genisteiny, wpływają na gęstość kości, mogą przeciwdziałać resorpcji kości oraz mają zdolność hamowania działania osteoklastów i pobudzania do działania osteoblastów. Najbogatszym źródłem fitoestrogenów są soja, jej przetwory oraz nasiona roślin strączkowych. Wysoki stosunek spożycia białka zwierzęcego do białka roślinnego zwiększa tempo utraty kości i ryzyko złamania u kobiet po menopauzie. To sugeruje, że zwiększenie spożycia białka roślinnego w stosunku do białka zwierzęcego może zmniejszyć straty kości i ryzyko złamań. Ostatnie badania pokazują, że spożywanie 100 mg dziennie produktów sojowych ma korzystny wpływ na masę i gęstość tkanki kostnej.