Zapalenie eozynofilowe przewodu pokarmowego – rola komórek kwasochłonnych - Graczyk, Małgorzata; Bartuzi, Zbigniew (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Gastroenteritis eosinophilica (EG) jest rzadką chorobą, która może manifestować się różnymi objawami żołądkowo-jelitowymi, zależnymi od poziomu zajętego odcinka przewodu pokarmowego. Zdecydowana większość dotychczas opisanych przypadków EG dotyczy żołądka i bliższego odcinka jelita cienkiego. Opisano również przypadki eozynofilowego zapalenia przełyku, okrężnicy i odbytnicy. Wspólną cechą charakterystyczną tych schorzeń jest obecność nacieków eozynochłonnych w ścianie przewodu pokarmowego, stwierdzane w badaniu histopatologicznym wycinków pobranych podczas badania endoskopowego. Patogeneza i etiologia choroby nie została do końca poznana. Wykazano, że w 50–75% przypadków EG współistnieje z chorobami alergicznymi.