Alergia a nowotwory układu pokarmowego - Pałgan, Krzysztof; Bartuzi, Zbigniew (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Badania epidemiologiczne wskazują, że choroby atopowe w zależności od typu nowotworu mogą zwiększać lub zmniejszać ryzyko ich wystąpienia. Rak płuc występuje częściej u osób z chorobami alergicznymi, a szczególnie z astmą oskrzelową. Choroby alergiczne zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, takich jak rak jelita grubego, trzustki, ośrodkowego układu nerwowego oraz białaczki u dzieci. W rozwoju zarówno alergii, jak i nowotworów ważną rolę odgrywają liczne czynniki środowiskowe.