Opis przypadkuZwapnienia w tkankach miękkich w przebiegu zapalenia skórno-mięśniowego u 5-letniej dziewczynki - Chlebna-Sokół, Danuta; Frasunkiewicz, Jolanta; Kiliańska, Agnieszka (Reumatologia/Rheumatology, 2007)
Zwapnienia w tkankach miękkich to nieprawidłowe złogi mineralne składające się z soli wapniowo-fosforanowych, pojawiające się jako niespecyficzna reakcja miejscowa lub jeden z objawów choroby ogólnoustrojowej. W artykule przedstawiono opis zwapnień w tkankach miękkich, które pojawiły się u 5-letniej dziewczynki w przebiegu zapalenia skórno-mięśniowego, oraz rezultaty leczenia dożylnym preparatem bisfosfonianów.