Od wydawcy - Michalak, Janusz; Łukomski, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Stosunek przerywany Karuzela stanowisk i pomysłów, których nie daje się dokończyć są zabójcze dla systemu. Od 1989 r. mieliśmy 16 ministrów zdrowia, a wiec na jednego przypada nieco ponad rok rządzenia. Czy w tym czasie komukolwiek udałoby się cokolwiek zrobić? W efekcie zarządzanie systemem zdrowia przypomina stosunek przerywany. A jeśli i tym razem układ rządowy nie przetrwa całej kadencji? A po nas choćby potop... Nasz felietonista, dyrektor szpitala, ubolewa nad niefrasobliwością odchodzącego rządu, który zachowuje się tak, jak ujmuje to tytuł. Decyzja o przyznaniu lekarzom podwyżek bez wskazania źródeł ich finansowania wpędziła szefów szpitali w poważne kłopoty. Ale to nic nie obchodzi polityków. Niedawno rząd Jarosława Kaczyńskiego złożył dymisję i problemy systemu ochrony zdrowia już nie są jego problemami.