Koniec ery nieudaczników. Rozmowa z Ewą Kopacz - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Ewa Kopacz zapowiada, że pod rządami Platformy Obywatelskiej nie będzie oddłużania szpitali, a menedżerowie, którzy sobie nie radzą – stracą posady. Ustami swojej przedstawicielki Platforma zapowiada także stworzenie realnego – a nie jak dotychczas, wirtualnego – koszyka świadczeń gwarantowanych. Z kolei sieć ma powstać, ale nie jak dotychczas na mocy ustawy, tylko mają ją stworzyć pacjenci głosując nogami – czyli wybierając najlepsze placówki. Do tego jednak konieczne jest wprowadzenie w życie zasady pieniądza idącego za pacjentem . Ma to ułatwić podzielenie NFZ na sześć konkurujących, makroregionalnych oddziałów.