Konsultanci o współpłaceniu (Menedżer Zdrowia, 2007)
W sondzie redakcyjnej za współpłaceniem opowiadają się wszyscy pytani krajowi konsultanci. Np. prof. Witold Szyfter mówi, że współpłacenie to wnoszenie drobnych, 5–10-złotowych opłat za pobyt w szpitalu czy jeszcze mniejszych kwot za wizytę w przychodni. Z kolei prof. Jan Kanty Kulpa twierdzi, że w diagnostyce wprowadzenie zasady współpłacenia jest możliwe, a nawet – wielu przypadkach – niezbędne, a prof. Jacek Szmidt uważa, że należy rozważyć wszelkie metody zwiększenia finansowania chirurgii ogólnej, bo obecne środki są dramatycznie niskie. Z kolei prof. Jerzy Szaflik sądzi, iż okulistyka jest jedną z niewielu dziedzin, w której wprowadzenie współpłacenia jest konieczne.